Konferencja klastra Leszczyńskie Smaki - Nowe prawo UE o znakowaniu żywności
Wydarzenie to zostało zorganizowane przez Klaster Leszczyńskie Smaki w celu przybliżenia zmian wymagań prawnych z zakresu znakowania produktów spożywczych, w tym sposobów podawania informacji dotyczących wartości odżywczej, a także stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych.
Zainteresowanie tematem było bardzo duże, w konferencji wzięło udział ok. 50 przedstawicieli przedsiębiorstw spożywczych z całego regionu. Była to już 6 konferencja organizowana przez klaster. Jednocześnie stanowiła ona podsumowanie trzyletniego projektu realizowanego w ramach klastra.
Uczestników powitała Pani Prezes Leszczyńskiego Centrum Biznesu – koordynatora klastra Leszczyńskie Smaki Alicja Szczepińska oraz Pan Grzegorz Rusiecki, W-ce Prezydent Miasta Leszna. Oboje krótko przedstawili rezultaty, jakie przez ostatnie trzy lata udało się uzyskać dzięki działalności klastra. Klaster m. in. wykreował swoją markę – Leszczyńskie Smaki, która staje się coraz bardziej rozpoznawalna, a przez to silniejsza. Obecność klastra na leszczyńskim rynku wyraźnie zaznaczyła się też poprzez udział klastra w wielu imprezach promocyjnych czy targowych, przyczyniając się także do promocji regionu. W końcu „Wgryź się w region!” - to hasło klastra, pod którym odnaleźć można przede wszystkim pochodzenie produktów z regionu, ich wysoką, gwarantowaną jakość oraz doskonale wszystkim znany, wyjątkowy smak, niezmienny od lat.
Następnie oboje zwrócili uwagę na ogromne znaczenie, jakie dla przedsiębiorców ma pozyskiwanie informacji o nowych wymaganiach prawnych z zakresu znakowania żywności oraz praktyczna interpretacja przepisów.
Wykłady rozpoczęły się od wystąpienia podsumowującego działalność klastra. Uczestnicy konferencji zapoznali się z celem realizacji projektu oraz z jego efektami. Przedstawione zostały również inne projekty realizowane przez klaster. Poinformowano, że klaster otrzymał dofinansowanie na kolejny rok i będzie kontynuował swoją działalność. Do współpracy w klastrze zostały zaproszone również pozostałe przedsiębiorstwa uczestniczące w konferencji, które do tej pory nie włączyły się jeszcze do działań klastrowych.
W dalszej kolejności rozpoczęły się wystąpienia związane ze znakowaniem żywności. „Konsument oczekuje bezpiecznej żywności i satysfakcji z jakości i ceny” - mówiła Pani Agata Regulska z Firmy Silliker Polska S.A. przedstawiając temat dot. procedur wyznaczania terminów przydatności do spożycia, technicznych uwarunkowań, zagrożeń i korzyści dla producenta.
Pani dr Urszula Samotyja z UE w Poznaniu przypomniała nowe wymagania unijne z zakresu podawania na etykietach obowiązkowych i dobrowolnych informacji o wartości odżywczej, określone w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011. Zwróciła uwagę na nową listę obowiązkowo deklarowanych składników odżywczych, zmienione zasady prezentacji informacji o wartości odżywczej na opakowaniach, ograniczenia co do możliwości powtarzania na etykietach określonych informacji, a także na zwolnienia niektórych produktów spożywczych z obowiązku stosowania znakowania wartością odżywczą.
Pani Małgorzata Kobus-Moryson z UP w Poznaniu przedstawiła zmiany obowiązującego wykazu oświadczeń żywieniowych. Omówiła okresy przejściowe dotyczące opublikowanego wykazu dozwolonych oświadczeń zdrowotnych, a także przekazała praktyczne wskazówki jak posługiwać się rejestrami oświadczeń zdrowotnych.
Ostatnią prezentację z tematyki znakowania żywności dotyczącej odpowiedzialności za nieprawidłowe oznakowanie żywności przedstawiłaPani Agnieszka Szymecka-Wesołowska z Centrum Prawa Żywnościowego z Warszawy.W tym zakresie przedstawiono odpowiedzialność administracyjną, karną oraz cywilnądla wprowadzających do obrotu artykuły rolno-spożywczezarówno w interpretacji Komisji UE jak i polskich organów i sądów. W ten sposób sukcesywnie tematyka wykładu przeszła do odpowiedzialności karnej.
Na koniec uczestnicy konferencji mieli możliwość zadawania pytań prelegentom na temat znakowania produktów oraz umieszczania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, a także odpowiedzialności i sankcji za nieprawidłowe znakowanie żywności.
Następnie wszyscy goście zostali zaproszeni na pyszny lunch, przygotowany, oczywiście, z produktów sieci Leszczyńskie Smaki.