O produktach mających korzystny wpływ na funkcje naszego organizmu...

Wydarzenie to zostało zorganizowane przez Klaster Leszczyńskie dzięki dofinansowaniu unijnemu  z Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego.

W konferencji wzięły udział firmy branży spożywczej zainteresowane wprowadzaniem innowacyjnych produktów na rynek.

Przedsiębiorcy wysłuchali trzech prelekcji na temat  wytwarzania żywności mającej korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu ponad efekt odżywczy, który to wpływ polega na poprawie stanu zdrowia, samopoczucia i/lub zmniejszeniu ryzyka chorób.

„Przyczyną wytwarzania takiej żywności jest przede wszystkim starzenie się społeczeństwa, wzrost kosztów opieki medycznej i społecznej ale również wzrost częstości występowania schorzeń chronicznych związanych z nieprawidłowym żywieniem” – mówi dr Dominik Kmiecik, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.

Szeroko omówione zostały również produkty o obniżonej wartości energetycznej. O tym w jaki sposób uzyskać efekt mniejszej kaloryczności mówiła dr Joanna Kobus-Cisowska. „Producenci mają dwie drogi: zmniejszenie ilości cukru w produkcie lub zmniejszenie ilości tłuszczu. Do tego dochodzi również zmniejszenie zawartości mąki lub jaj w produktach węglowodanowych poprzez dodanie błonnika pokarmowego”.

Ponieważ obecnie rynek wymusza na producentach zapewnienie konsumentowi zdrowej i atrakcyjnej sensorycznie, a przede wszystkim bezpiecznej żywności ostatnia prezentacja, którą przedstawiła dr Daria Szymanowska-Powałowska dotyczyła Innowacji technologicznych w przemyśle spożywczym i ich wpływ na bezpieczeństwo żywności.

Tak więc w przedsiębiorstwach nastawionych na zmiany w zakresie produktów, procesów, czy technologii, innowacje najczęściej służą zaspakajaniu potrzeb konsumenta, ale i firmy.

Przynoszą korzyści ekonomiczne w postaci zysków dla firmy, pozwalają na rozwój, ułatwiają pracę, oszczędzają czas i obniżają koszty.